Persberichten


“ Dit is een caravan met een punt”

 

Weidse Wateren

 

vrijdag 12 jul 2013, De Vaarkrant bijlage Telegraaf
Door: Imke Kadlecek

 

Zeeland - In de lijst met Nederlands favoriete vaargebieden, komt Zeeland direct na Friesland op de tweede plek. Want Zeeland koppelt kolkende rivieren, parelwitte stranden, verstilde poelen en historische plaatsen aan culinaire hoogstandjes in en rond de moderne jachthavens. Al deze ingrediënten waren voor de Varende Vaarkrant reden om het Veerse Meer te bezoeken.

 

Een dagje varen begint bij een zoektocht naar een geschikte boot op internet. Via botentehuur.nl kwamen we terecht bij Zeeland Boten Verhuur in Middelburg, waar ze naast sloepen en consoleboten ook zogenaamde pontonboten verhuren. Dit zijn comfortabele Amerikaanse boten met twee aluminium drijvers, aangedreven door een 25 pk buitenboordmotor.


Stortregen

Geen vaarbewijs nodig, ruimte voor tien man en een zonnedak annex regenscherm boven het hoofd, ideaal voor een toertje rond het Veerse meer. En omdat Zeeland het grootste aantal zonne-uren van Nederland heeft, hadden we de zonnebrand al in de aanslag. Helaas troffen we een bewolkte dag, maar een schrale troost was dat het diezelfde dag in de rest van Nederland stortregende.


Rustig varen
 
Vanuit Middelburg is het over he  t Arnek  anaal door Walcheren, een half uurtje varen naar Veere. Vlak voor het historische stadje met middeleeuwse gevels, vormt de sluis de toegangspoort tot het 22 kilometer lange Veerse meer. Omdat dit een binnenmeer is, biedt het de gelegenheid om redelijk beschermd en in alle rust te varen, te vissen of te rond te zeilen. In het meer vind je een groot aantal kleine eilandjes met uitstekende afmeerfaciliteiten. Naast de prima havenfaciliteiten met 3500 ligplaatsen, zijn de beschutte haventjes aan de eilanden ideaal om er met de boot te overnachten. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

 
Kwelgeesten

Op het brakke water van het Veerse meer stuite  n we op zeeverkenners, een breed spectrum aan nieuwe en oude, kleine en grote boten, verliefde stelletjes, maar zien we ook af  en toe kleine kwallen in het water drijven. Die kleine kwelgeesten weerhouden de echter zwemmers er niet van om toch een frisse duik te nemen. De gezellige binnenhaven van Veere is populair. Als we de passant  en vragen waarom ze een bezoek aan Zeeland brengen, noemen ze zonder uitzondering de rust, de ruimte en de overheerlijke kreeft.

 
Eigen krantje

Het bezoek van de pontonboot met de grote gele Telegraaf vlag aan het Veerse me  er blijft niet onopgemerkt. Veel watersporters komen een praatje maken en een enkeling vraagt of we de krant komen uitdelen. Dat doen we niet, maar een enkeling kunnen we gelukkig maken met ons eigen krantje. En dan vervolgen we onze weg richting Veere en Middelburg. Zeeland heeft watersporters, zelfs als de zon niet schijnt, heel veel te bieden.

 

  

Foto's: De Vaarkrant


Volop kansen voor de watersport


Zaterdag 16 maart 2013, De Ondernemer, bijlage PZC

Door: Henk van de Voorde

MIDDELBURG - De verhuurtak van Zeeland Boten uit Middelburg, heeft haar vloot in de af-gelopen jaren stevig uitgebreid. Zeeland Boten is in 2005 ontstaan, in navolging van het tien jaar geleden opgerichte Zeeland Aanhangwagens. Ook boten hebben immers, in verband met vervoer over de weg, een

trailer nodig. Grondlegger Marco Scheele ontving zodoende ook het dealerschap voor boottrailers. Zijn be-

drijf is in 2007 verhuisd naar de Uijterschootweg, fraai gelegen aan het kanaal door Walcheren. Zeeland Boten is een jong watersportbedrijf dat gespecialiseerd is in inkoop, verkoop, onderhoud en reparatie van boten. Sinds 2010 is er ook een verhuurafdeling, onder leiding van Corinda Schrijver. ,,Begonnen met één boot, zijn dat er tegenwoordig zes: twee Amerikaanse pontonboten (voor tien personen), twee sloepen (zes en vier personen), een vijfpersoons consoleboot en een platbodem voor negen personen.


Onze Amerikaanse pontonboten zijn uniek in Zeeland. De klant heeft overigens geen vaarbewijs voor het huren van onze boten nodig omdat ze niet harder varen dan 20 kilometer per uur en niet langer zijn dan 15 meter. In de sector recreatie & toerisme gaat het om seizoenswerk. In de aanloop naar het watersportseizoen zie je vaak dat jachthavens worden gerenoveerd. Hier in Middelburg zijn de steigers aangepast en het aantal ligplaatsen uitgebreid. Vooral na de Hiswa in Amsterdam, de grootste watersportbeurs in ons land, zie je dat het begint te leven. Het verhuren van boten vindt plaats van april tot oktober”, aldus Corinda (22), woonachtig aan de Kaai in Middelburg.

In het op 20 maart 2012 door gedeputeerde staten vastgestelde Omgevingsplan Krachtig Zeeland, wordt een versterkte rol aan het water toebedeeld. ‘Vanuit de ligging van het Zeeuwse land, met overal de zee dichtbij, zijn unieke kwaliteiten en ontwikkelingen ontstaan. Het benutten van die kwaliteiten en het toegankelijk maken daarvan krijgt invulling vanuit het idee dat Zeeland ‘Land in Zee’ is.

Het Zeeuwse land is puur, mooi en divers. Het staat symbool voor de

nuchtere, betrouwbare en authentieke kant van Zeeland. De zee is ruig, onstuimig en uitdagend’, luidt

een kenmerkende passage uit het Masterplan. De provincie Zeeland wil extra kansen benutten via de deelgebieden: Produceren op Land aan Zee, Beleven van Land en Zee en Bloeien

op Land en in Zee. Corinda Schrijver licht toe dat juist de economische crisis kansen biedt voor de watersport in Zeeland. ,,Door de recessie houden veel mensen de hand op de knip. In toenemende mate kiest men daardoor voor een dagje weg of voor een vakantie dichter bij huis. Daar kan als vanzelfsprekend ook Zeeland van profiteren.Wij merken dan ook een groei van onze verhuur activiteiten.”


 

Ahoi schipper! In een kano hoor je er helemaal bij

Woensdag 21 juli, PZC, Zomer Katern

Door: Tom Vennink, Foto's: Ruben Oreel

 

Middelburg is een attractie rijker. Het hart van de Zeeuwse hoofdstad is sinds deze maand per kano te verkennen. Je voelt je in de grachten, ook al vaar je maar in een bescheiden vaartuigje, een ware kapitein.

 

 

  

 

 

Toch is het allemaal veel vrediger, hier in de grachten. Waar enkele meters hoger scooters met kapotte uitlaten heen en weer tetteren, trappelt in de gracht een stoet lief kwakende eendjes langs. In een kano sluit je je af van de nervositeit van het wegverkeer en verplaats je je in de diep verankerde rust van de binnenvaart. In Middelburg is de varende mens beter af dan de rijdende mens.


Tussen de patriciershuizen aan de Middelburgse Dam aan boord stappen van een schip doet denken aan vervlogen Gouden tijden. Het doet er niet toe dat de schuit slechts een driepersoonskano is en het strijken van de zeilen van een viermaster een stuk ingewikkelder is dan het afduwen van een kanootje. Binnen een paar slagen met je peddel heb je het varen onder de knie.


De kortste -en qua bezichtigingen meest interessante- van drie routes stuurt je om het hart van Middelburg. Na de afvaart aan de Dam peddel je door de jachthaven. Het is even wennen, maar voor je het weet groet je schippers op boten als 'De Blauwe Draeck', 'Beau Monde' en 'Bella Luna' met 'ahoi schipper'. Je hoort er helemaal bij in de kano.


Het zicht op de kaaien is prachtig. Je moet wel voor je uit blijven kijken, want de bruggen over het water laten weinig ruimte voor de kapitein en zijn kano. Om vrij van ernstig hoofdletsel te blijven dien je plat in de boeg te liggen.


De vaartocht is desalniettemin prima te doen, want woelig zal het water in de grachten niet worden. Zelfs bij een briesje snijd je nog door een fluwelen laken. Alleen bij de passage van de rondvaartboot - diens schipper en matrozen weer met 'ahoi' worden begroet- deint het bootje op en neer.


Om 'scheurbuik' de baas te blijven, is picknicken op de gracht een leuke uitkomst. Tussen de statige panden aan de Herengracht een broodje kaas oppeuzelen, het heeft wel wat. En het weerspiegelt het karakter van de kanotocht: je vaart niet in een ronkende speedboot met 150 pk,
je bepaalt op je gemak je eigen geruisloze koers.

 

Op een ponton voel je je net een filmster

 

Donderdag 29 juli, PZC, Bijlage Zomer

Door: Kris Derks en Raymond de Frel, Foto's: Ruben Oreel

 

MIDDELBURG - Kaviaar! Oké, oké, dat is een beetje overdreven. Maar de zomerredactie waande zich met champagne, zalm, haring en krab toch even een beetje filmsterren. Een impressie van een luxe cruise in de buurt van Middelburg. Op een ponton met leren loungebanken.

 

  

 

De naam is Pont, James Pont. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met flauwe grapjes. Want we weten heus wel dat we opvallen. Wie gaat er nou in pak en galajurk op een pontonboot over het Kanaal door de Oude Arne (tussen Arnemuiden en Nieuw en Sint Joosland) de blits maken? Het idee is eigenlijk te stom voor woorden, maar nu we hier toch op en top chique opstappen, gaan we er ook helemaal voor.

 

Een vrouw die haar hondjes uitlaat kijkt vreemd op. Zijn die mensen van koninklijke huize, van adel, of zijn het politici? Nee hoor, wij zijn het maar, een stelletje wannabees. En we krijgen niet eens fatsoenlijk een kurk van een champagnefles. Zomerverslagger Tom Vennink schudt stoer de fles om de kurk te laten ploffen. Maar helaas, de kurk breekt af. Met de grootste moeite duwt hij de kurk dan maar door de hals. Enfin, een stukje kurk meer of minder in de champagne proeft een wannabee toch niet. Zeker niet als de smaak van een vette haring nog overheerst. Dat visje had trouwens vast nooit gedacht dat zijn staart nog eens het water zou raken. Hup, overboord ermee, vis moet zwemmen.

 

Toms collega Jessie Scheele neemt het roer over. Wie er vaart, maakt niet uit. Voor een tocht met een ponton heb je namelijk geen vaarbewijs nodig. Een klein beetje inschattingsvermogen is voldoende. Hoewel, een klein beetje kennis van de wetten van het water is wel handig. Zo moet je weten dat je van boord moet om op een smal steigertje contact te zoeken met de brugwachter. „Mogen de Arnebruggen open, alstublieft”, buldert verslaggever Raymond de Frel quasi-nonchalant door de intercom.

 

Daarna voegt hij zich weer bij zijn Pont-girls. Da’s niets voor hen, met hoge hakken op zo’n steigertje wiebelen. Nee, zij happen liever nog een stokbroodje zalm en krab weg in de leren stoelen. „Ik moet nu echt stoppen hoor, anders pas ik straks niet meer in mijn cocktailjurkje”, grapt zomerverslaggeefster Kris Derks.

 

Denk trouwens niet dat we als echte James Bond-acteurs in speedboottempo over het water scheuren. Welnee, we gaan hooguit twintig kilometer per uur. De koeien aan de oever kijken niet eens op als wij voorbijtuffen. Ter hoogte van Arnemuiden trekken we wel bekijks. Alsof het Nederlands voetbalelftal door de Amsterdamse grachten vaart, wordt er naar ons gezwaaid. Natuurlijk zijn wij niet te beroerd om even vriendelijk met onze champagneglaasjes terug te wuiven.

 

Tijd om terug naar Middelburg te gaan en ons op te maken voor het laatste hachelijke avontuur: elitair uitstappen. Dat is dus echt niet makkelijk, op een elegante manier een meter water overbruggen. Daarom bij deze een welgemeend advies, mocht u een ponton willen huren: doe alstublieft makkelijke kleding aan!

 

 

 

Kano├źn in de Middelburgse grachten

 

Donderdag 8 juli 2010, PZC

Door: Emile Calon, Foto: Lex de Meester

 

MIDDELBURG - Tijdens een vakantie in Overijssel vroeg Paul Peene zich af waarom er in Middelburg geen kano's gehuurd kunnen worden. Altijd als hij met zijn gezin daar op vakantie is, stapt hij wel eens in een kano voor een leuke gezamenlijke tocht.

  

De laatste keer vroeg hij zich hardop af waarom Middelburg met z'n vele wateren, historische grachten en monumentale binnenstad zo weinig met al het water doet. Thuisgekomen besloot hij dan ook dat het tijd werd om dan maar zelf iets op te zetten.

Als manager bij Zeelandboten is hij toch al hele dagen bezig met alles wat te maken heeft met varen en water. Na de nodige gesprekken met de gemeente start hij op 15 juli met de verhuur van kano's en waterfietsen. Het gaat om tien kano's en drie waterfietsen die straks in het Prins Hendrikdok liggen te wachten op belangstellenden. Hij heeft bewust voor driepersoonskano's gekozen omdat die stevig op het water liggen en ruimte bieden aan meerdere mensen.

Zelf heeft hij al door Middelburg gevaren en vindt zeker de tocht door de grachten naar de Herengracht een mooie.

Voor de mensen die voldoende tijd en spierkracht hebben is het ook mogelijk om via het Oude Arnekanaal naar Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland te varen. "Dat is ook echt een mooie route." Daar moet echter wel vier tot vijf uur voor worden uitgetrokken, zo blijkt uit een routebeschrijving.

De ondernemer verhuurt sinds kort ook loungeboten oftewel pontonboten. Dat zijn boten die geschikt zijn voor tien personen en wel wat weg hebben van een drijvend bankstel met een motor. Huurders van een dergelijke boot kunnen binnen een uur op het Veerse Meer zitten om daar rond te varen. "Bedrijven hebben deze boten al ontdekt voor hun uitje."

 

Zeeland Boten Verhuur
Kom dit zelf er-VAREN..